כחול הירח - סימונה ואן דר פלוכט
כחול הירח-סימונה ואן דר פלוכט
NACHTBLAUW-Simone Van Der Vlugt
חוות דעת אישית/לי יניני
רומן היסטורי המתרחש בהולנד במאה השבע-עשרה, כשהולנד מצויה בתקופת טרום קץ תור הזהב, ובעיצומו של שגשוג כלכלי. באותה תקופה הולנד הייתה למרכז פיננסי חשוב כולל הגירת המונים שהגיעו אליה. גורם נוסף שתרם לשגשוגה-קיומה של אנרגיה מטחנות הרוח המרובות.
ההולנדים שלטו במסחר בארצות אירופה כחלק מארצות השפלה, וכצומת דרכים חשוב, בין המזרח למערב ובין הצפון לדרום. השגשוג הכלכלי תרם ליצירת מעמד סוחרים רחב ואמיד. יש אומרים שהשגשוג תרם לתמיכה כלכלית, בתרבות ואומנות ומי לא שמע על הציירים של אותה עת: יאן ורמיר, רמברנדט, יאן סטין, יקוב ואן, גבריאל מטסו ועוד.
"כחול הירח" נפתח בשנת 1654, בתום המלחמה השנייה בין הולנד לאנגליה, והסכם השלום, שבו ההולנדים קיבלו על עצמם את תנאי חוק הסחר הימי.
באחד הערבים, קתרין בת ה-25 הכירה בחגיגות בכפר, את חוברט בן ה-40 וחובב הטיפה המרה. לאחר שמשך אותה לרחבת הריקודים, וכחודש של הכרות הם נישאו וחוו לידה שקטה.
קתרין התאלמנה אחרי שנת נישואין לא מאושרת. הריכולים, הריקנות והחיפש אחרי"האני", מאלצים אותה למכור את כל רכושה, ולעזוב את משפחתה וכפר הולדתה, במגמה לעבור לאלקמאר ולהשתכר ממשרת מנהלת משק בית.
לרוע מזלה משהגיעה לאלקמאר, נודע לה שהאדון נורדינן נפטר, ומשרת מנהלת משק הבית שיועדה לה אינה רלוונטית.
בין הייאוש, התקווה ויד המקרה, מתפנה משרה באמסטרדם אצל בריחיטה ואדריאן ואן נולנט. בד בבד היא מתאהבת במתיאס אחיו של מעסיקה. לדאבונה מתיאס העדיף יחסים מזדמנים, לא התעניין בקשר מחייב, וכבן המשפחה הממונה על הנסיעות ומו"מ מחוץ להולנד, מתיאס נאלץ לעזוב את הולנד לשנה וחצי ולהפליג להודו.
הדבשת שקתרין נשאה על גבה לא הניחה לה גם שם, ומפגש מקרי בשוק הדגים בין יאקוב-עובד שלה לשעבר, מאלץ את קתרין שוב לברוח.
לאן?
לאח השלישי של המשפחה – אייברט שהתאלמן, חווה טרגדיה מזעזעת וזקוק לסיוע...
למה ברחה קתרין מיאקוב? מה גרם לה לקבל החלטה לעזוב את מקום עבודתה שמעסיקיה אהבו אותה? האם במקום החדש קתרין תגיע סוף סוף לנחלה ולמנוחה? האם תצליח להשתלב במקום עבודתה החדש ולהגשים את חלומותיה?
סימונה ואן דר פלוכט חולשת בגוף ראשון ב"כחול הירח", על מנעד נושאים מרתקים של אותה תקופה. נוקבת בציירים ידועים: רמברנדט, ניקולס מאס, יאן ורמיר. מרחיבה רבות ביצור כלי החרס הלבנים עם העיטורים הכחולים, שיוצרו בדלפט וקצרו הצלחה גדולה. באחרית דבר סימונה מוסיפה מידע על החרסינה הסינית, ויצור החרסינה ההולנדית שברבות הימים הוצמד לה השם "כחול דלפט".
בספר מוקדשים תיאורים נרחבים, על מגפת הדבר שכונתה "המוות השחור". מגפה שקטלה מיליוני בני אדם לא רק בהולנד אלא באירופה כולה. יש הטוענים שמגיפה זו הייתה האסון הדמוגרפי הגדול ביותר שהיה באירופה.
בד בבד עם האטמוספירה ההולנדית של אותה תקופה, סימונה ואן דר פלוכט לא מדלגת על מעמד האישה של אותם ימים. לקתרין לא הורשה לחתום על מסמכים עיסקיים, ולשם כך היא נאלצת לשכור דמות גברית, שתחתום תחתיה ותייצג את המסמכים המשפטיים של בית המסחר בבעלותה.
הכתיבה של סימונה ואן דר פלוכט טובה, מרתקת ולרוב מהודקת. האירועים ההיסטוריים ששולבו בעלילה היוו טריגר ומקפצה להחלטותיה של קתרין.
בכתיבה שובת לב, ובגובה העיניים, סימונה ואן דר פלוכט ביגרה את קתרין לעיני הקורא. היא הניחה לבנה ועוד לבנה, והפכה את קתרין מאישה ללא עמוד שדרה, לאישה עצמאית, דעתנית והחלטית.
לדעתי, דמויות המשנה לא מעובות מספיק לדוגמא: ההורים של קתרין, חוברט-בעלה שנפטר, יאקוב-העובד שסייע לה בחווה וממנו ברחה, מתאיס ואן נולנט שאיתו יצרה קשרים רומנטיים וכיו"ב.
למרות החסכים שהוזכרו לעיל, אהבתי את העריכה, החלוקה לפרקים, שילוב הטויסיטים, ותבליני המתח העדינים ששולבו במסעה המרתק של קתרין.
"אחרית דבר" שנוסף בסוף העלילה מצוין, במיוחד המידע ההיסטורי, תקופת תור הזהב, יצור כלי החרס עם העיטורים כחולים, והפרטים על הדמויות האמתיות והבדיוניות שהוזכרו בעלילה.
בשורה התחתונה: "בדרך למעלה צריך לעלות במדרגות מפותלות". (פראנסיס בייקון)
אני נהניתי מרקמת התחרה ההולנדית שרקמה לנו כאן סימונה ואן דר פלוכט וממליצה בחום.
קריאה נעימה.
לי יניני
כנרת זמורה ביתן, רומן היסטורי, תורגם מהולנדית, 270 עמודים, 2018